Counter'a notki o życiu i przyrodzie :-)

Ksylitol – cudowny słodzik

leave a comment »

Ksylitol (Xylitol, z fińskiego ksylitoli) to prawdopodobnie najzdrowsza słodka substancja ze wszystkich odkrytych dotychczas. Jest to słodzik, będący w istocie alkoholem cukrowym, zawierającym w swej strukturze pięć atomów węgla (wzór chemiczny: (CHOH)3(CH2OH)2). W naturalnym stanie ksylitol można odnaleźć między innymi w kukurydzy, malinach, brzozie i śliwkach, rozmaitych jagodach, dębach i grzybach. W smaku jest bardzo podobny do cukru, jednak jego wartości kaloryczne są niższe od wartości sacharozy (cukru) o 40%.

Ksylitol został odkryty przez niemieckiego chemika Emila Fishera w 1891 roku, a na nowo odkryto go w czasie II Wojny Światowej w Finlandii, kiedy kraj ten cierpiał z powodu niedostatku cukru. W tym czasie Finowie zaczęli uzyskiwać go z brzozy i stosować jako substytut dla cukru. W latach 60-tych zyskał popularność w takich krajach jak Niemcy, Szwajcaria, Związek Radziecki, Japonia czy USA.

Dzięki swojej chemicznej strukturze ksylitol jest bezpiecznym słodzikiem dla diabetyków i osób cierpiących na hiperglikemię, ponieważ nie wpływa na poziom insuliny. Jest on substancją występującą w naszym organizmie, do którego jest dostarczany z pokarmem i procesy metaboliczne tego słodzika są dla naszych ciał czymś prostym i znanym.

Fińskie badania pokazały, że słodzik ma znakomity wpływ na nasze zęby: o 70% zmniejsza powstawanie ubytków, przeciwdziała osadzaniu się kamienia nazębnego, a dzięki swojej strukturze chemicznej, w przeciwieństwie do zwykłego cukru jest „nieatrakcyjny” dla patogennych bakterii niszczących nasze uzębienie, nie stanowi dla nich pożywki, stąd zmniejsza ich obecność i negatywną działalność w jamie ustnej, co sprzyja naturalnym procesom remineralizacji zębów przez organizm. Dzięki swoim doskonałym profilaktycznym właściwościom staje się on popularnym dodatkiem gum do żucia, past do zębów i innych produktów chroniących nasze uzębienie.

Ostatnie badania fińskich naukowców dowodzą, że ksylitol przeciwdziała osteoporozie wzmacniając kości. Przeciwdziała także bakteryjnym zapaleniom ucha i górnych dróg oddechowych. Wspomaga naturalne czynniki antybakteryjne obecne w organizmie, znacznie zwiększając aktywność białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie drobnoustrojów, a więc ma doskonałe działanie wzmacniające układ odpornościowy. Ksylitol hamuje również infekcje grzybne jamy ustnej drożdżakami candida. Warto również wspomnieć, że słodzik zmniejsza o 80% prawdopodobieństwo przeniesienia odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy bakterii Streptococcus mutans z matki na dziecko w okresie karmienia.

Ksylitol, podobnie jak inne alkohole cukrowe ma łagodny efekt przeczyszczający, co może być pomocne dla osób cierpiących na zaparcie. Ksylitol nie ma żadnych toksycznych efektów na organizm.

Badania osób spożywające codziennie dawkę ponad 400 gram przez długi okres czasu nie odnotowały żadnych skutków ubocznych słodzika. Xylitol zdaje się więc być doskonałym substytutem dla bardzo niezdrowego cukru czy innych wybitnie toksycznych i rakotwórczych słodzików jak aspartam. Jedynym odczuwalnym mankamentem ksylitolu zdaje się być jego cena, która osiąga około 60 PLN za kilogram (w Wielkiej Brytanii to około 40 PLN). Jednak na pewno warto zastanowić się nad tą uzdrawiająco działającą alternatywą dla niezdrowego cukru.

Written by counter108

Sierpień 30, 2009 @ 10:29 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: